Hva er ultraprosessert mat?

Hva er egentlig ultraprosessert mat, og hvorfor bør vi være bekymret for å ha det som en fast bestanddel i kostholdet vårt?

Ultraprosessert mat refererer til matvarer som gjennomgår omfattende industriell bearbeiding, ofte resulterende i ferdige produkter som knapt kan gjenkjennes fra deres opprinnelige ingredienser. Disse produktene flommer dagligvarehyllene og vår moderne livsstil, og noen sier at over halvparten av varene i butikken er ultraprosesserte. Lager du maten selv, bevarer du råvarenes kvalitet, næringsverdi og smak og unngår tomme kalorier.

Det finnes fem kategorier eller grader av prosessering:

Kategori 1

Uprossesert mat

Uprossesert mat som er uendret fra da den ble hentet inn fra naturen og er for eksempel:

  • Frukt
  • Frø
  • Blader
  • Røtter
  • Fisk
  • Kjøtt
  • Egg
  • Sopp

 

Kategori 2

Minimalt prossesert mat

Minimalt prosessert mat er mat som har vært gjennom en prosess som kan endre råvarens sammensetning, men som ikke er tilsatt andre stoffer. Minimalt prosessert mat kan være renset, oppdelt, tørket, malt, kokt, stekt, pasteurisert, fraksjonert, avkjølt eller fryst:

  • Oppskårne grønnsaker
  • Tørket frukt
  • Frosne bær og grønnsaker
  • Ris
  • Korn
  • Sammalt mel
  • Tørkede belgvekster
  • Nøtter
  • Tørkede urter og krydder
  • Melk og yoghurt naturell
  • Kaffe
  • Te
  • Egg
  • Kjølt, tørket eller frossent kjøtt
  • Kjølt, tørket eller frossen fisk

 

Kategori 3

Prosesserte kulinariske ingredienser

Dette er laget av uprosessert mat ved å presse, raffinere, kverne, male eller frysetørke.

Eksempler på dette er:

  • Mel
  • Sukker
  • Stivelse
  • Vegetabilske oljer

 

Kategori 4

Prosesserte mat

Dette er laget av uprosessert mat ved å presse, raffinere, kverne, male eller frysetørke.

Eksempler på dette er:

  • Mel
  • Sukker
  • Stivelse
  • Vegetabilske oljer

 

Kategori 5

Ultraprosessert mat

Dette er rene industriprodukter. Råvarene er ikke lenger gjenkjennelig og maten består i stor grad av ekstrakter av råvarer i tillegg til ingredienser fremstilt på en lab. Innholdet er ofte en miks av vegetabilske oljer og annet fett, sukker, stivelse og proteiner – blandet med aromastoffer, smaksforsterkere, fargestoff, stabilisatorer, emulgatorer, konsistensmidler og andre tilsetningsstoffer.

Eksempler på dette er:

  • Søte og salte kjeks
  • Margarin
  • Kaker og kakemiks
  • Brus
  • Iskrem
  • Energidrikker
  • Boller
  • Posesupper og poseretter
  • Nudler
  • Potetgull og ostepop
  • Pommes frites
  • Smakstilsatt yoghurt
  • Frokostblanding med smakstilsetning
  • Sjokolademelk
  • Langtidsholdbart brød
  • Frossenpizza
  • Pølser
  • Nuggets
  • Tubeost
  • Pølsebrød
  • Godteri
  • Eneribarer

 

Hva kan man spise som ikke er Ultraprosessert?

Minimalt prosessert mat kan blant annet være renset, tørket, malt, varmebehandlet eller fryst, men det blir ikke tilsatt andre stoffer i prosesseringen.

Eksempler er frosne bær og grønnsaker, tørket frukt, ris, korn, tørkede belgvekster, nøtter, melk, kaffe, te og kvernet eller frossen fisk og kjøtt.

 

Knekkebrød som ikke er ultraprosessert:

  • Husman knekkebrød
  • Rugsprø og Rugsprø havre
  • Pågen skorpor

 

Pålegg som ikke er ultraprosesserte:

  • Hjemmelaget majones
  • Avokado
  • Egg
  • Gulost, brunost, brie/hvittmugg, blåmugg – samt Parmasan og Grana Padano
  • Tomat
  • Pesto
  • Hummus
  • Banan og bær
  • Økologisk peanøttsmør